A mai menü 13 + 1 tipp, hogy hatékonyabban összevethess különböző szoftverfejlesztő cégektől kapott árajánlatokat egyedi fejlesztési projektre.

Árajánlatok

Rengeteg árajánlat igényt kapunk kisebb-nagyobb projektek kapcsán, ahol sokszor ködös vagy elnagyolt igények alapján kell megbecsülnünk a fejlesztési költséget, hogy a potenciális ügyfél egyáltalán fel tudja mérni, mibe vágja a fejszéjét ha egyedi szoftvert szeretne fejlesztetni.

⚠️
Ha nincs pontos specifikáció a projekthez, mindig felhívjuk a figyelmét az ajánlat kérőjének, hogy az indikatív ajánlatot meghatározott bizonytalanság mellett adjuk. Ilyenkor a fejlesztést mindig meg kell előzze egy üzleti igény feltárás és a szerződhető ajánlat csak ez után áll elő.

Ilyenkor teljesen normálisan és helyesen, több cégtől is ajánlatot kér a vállalat, hogy objektív módon összehasonlíthassa a fejlesztő cégek szolgáltatásait és a számára legmegfelelőbbet választhassa ki.

De mi alapján lehet objektívan összevetni két ajánlatot? Az ajánlatokat különböző feladatbontási szemcsézettségben, más struktúrában, óradíjban vagy napidíjban kifejezve, sprintenkénti költséggel vagy projekt alapon árazva, sok esetben teljesen más tartalommal adják a fejlesztő cégek. Hogyan is lehetne elkerülni, hogy végül a döntés kizárólag a jobb alsó sarokban szereplő szám alapján történjen, ahol az áll: ÖSSZKÖLTSÉG?

Pedig a projekt elején láthatatlanul maradt járulékos költségek miatt az olcsóbb néha drágább. Nézzük meg miért.

Összegyűjtöttem néhány szempontot ami alapján érdemes összevetni az ajánlatokat, természetesen a végösszeg mellett.

⚠️
Az alábbi listát az alapján készítettem, hogy a mi cégünk által kiadott ajánlat, a konkrét fejlesztési feladatokon kívül milyen szolgáltatásokat tartalmaz és milyen szellemiségben készítjük el a terméket. Bátran kérdezz rá ezekre a szempontokra más fejlesztőktől kapott ajánlat esetén is!

A lista

A kérdés tehát a következő: Tartalmazza-e az ajánlat a ....

  • Dedikált, tapasztalt üzleti elemző szemléletű projekt managert a projekt scope definiálásához?
    A tervezési fázisban nagy tapasztalattal rendelkező kolléga segíti az üzleti specifikáció megírását szorosan együttműködve veled. Emellett már a tervezési szakaszban részt vesz a designer is, hogy a UI/UX aspektusok is meg legyenek vizsgálva.

  • Folyamatos tanácsadást?
    A projekt alatt a legjobb tudásunk szerint megosztjuk veled az elmúlt 10+ év tapasztalatát amit különböző alkalmazások fejlesztésében tapasztaltunk, hogy Neked, már ne kelljen elkövetni ugyanazokat a hibákat, amit más már elkövetett.

  • Kipróbálható, végig kattintható wireframe tervet / prototípust?
    Általában felárral készítik el a high fidelity vagy kész design tervhez a kattingatható prototípust, mi ezt automatikusan elkészítjük számodra a projekt elején, hogy átélhesd a kész alkalmazás élményét vagy tesztelni tudd a jövendőbeli felhasználókkal, stakeholderekkel.

  • Dedikált fejlesztő csapatot?
    A fejlesztési folyamat teljes egészében a Te rendszered létrehozására koncentrál az összes projektben résztvevő fejlesztőnk. Hidd el, ez nem alapértelmezett.

  • Minőségbiztosítást a fejlesztés közben folyamatosan?
    A projektre dedikált tesztelőnk elkészíti a teszteseteket és már a fejlesztés során teszteléseket végez különböző eszközökön, hogy a rajt a lehető leggördülékenyebb legyen. Az elkészült tesztesetek a hosszútávú támogatást és továbbfejlesztést is nagyban támogatják majd. Ezzel sok ajánlat nem számol, pedig elég fontos része a fejlesztésnek.

  • Dokumentáció készítést?
    Az igények függvényében a projektet ledokumentáljuk és az elkészült anyagot átadjuk számodra.

  • Performancia és security tesztelést?
    A rendszert átadás előtt ellenőrizzük, hogy az alapvető teljesítmény és biztonsági elvárásoknak megfelel-e. Az alapvető elvárásoknak így megfelel a rendszer, de ha szükséges segítünk ISO minősítést is szerezni.

  • Szükséges IT managementi erőforrást?
    Egy IT fejlesztési projekt halálra van ítélve ha nincs egy Projekt manager aki összefogja. Az ajánlatban nem csak fejlesztői és tesztelői erőforrást kapsz, hanem az erőforrás hatékony kihasználásához szükséges projektvezetőt is. A teljes fejlesztés alatt.

  • Design supportot a projekt ideje alatt?
    A fejlesztés ideje alatt a grafikus kolléga elérhető és ha kimaradt valami a tervezési fázisban, elkészíti a szükséges képernyőket, hogy a fejlesztő csapat ne legyen akadályozva.

  • Szükséges meetingek idejét?
    Nem számlázunk pluszban, ha megkérdezel valamit vagy extra egyeztetések szükségesek. Egy projekt ilyen, lesznek megbeszélések hogy megszülessen a rendszer, ezzel számoltunk.

  • Rendszer élesítéssel járó feladatokat?
    A rendszert segítünk élesbe állítani, feltöltjük az alkalmazásokat az Appstore-okba és beállítjuk a PROD rendszert. Ez nem lesz extra költség.

  • Szoftver tulajdonjogot?
    Minden elkészült szoftverkomponens a tiéd, nem tartunk rá igényt és nem hátráltatunk, ha úgy gondolod, mással folytatnád a munkát.

  • Garanciákat?
    Garanciát vállalunk a határidőkre, rajtunk nem múlik majd az indulás.
    Indulást követően pedig amennyiben a mi hibánkból nem működik valami a rendszerben, azt díjmentesen javítjuk 1 évig. Ennél hosszabb távú támogatáshoz, üzemeltetési vagy támogatási szerződésre lesz szükséged.


+ 1

  • A projekt elején kalkulálhatók az üzemeltetési költségek?
    A szoftverek élete nem áll meg ott, hogy elkészítjük, támogatni is kell. Örülünk, ha ezt mi tehetjük meg, és szívesen kalkulálunk erre is egy költséget, hogy transzparens maradjon a budgeting, hosszú távon is.
A fenti kérdésekre nálunk mindegyikre IGEN a válasz!

Kivennéd valamelyik tételt, hogy olcsóbb legyen a projekt? 
Nem ajánljuk, ugyanis az összes felsorolt elem szükséges egy sikeres digitális termékfejlesztéshez.


Érdemes tehát elgondolkodni: mi a drága?

Egy olcsóbb félkész vagy nem jól működő, nem bevezethető vagy soha el nem készülő rendszer, amit másnak kell majd átvennie és befejezni - esetleg újraírni -, vagy egy jól megtervezett, hosszútávon támogatható, a fejlesztési folyamat minden lépését transzparensen kezelő csapattal együttműködésben létrehozni egy stabil megoldást?

Természetesen nagyon sok egyéb kapcsolódó szolgáltatás lehet még egy ajánlat része, mint piackutatás, marketing tevékenység, stb...
Ha valaki a fejlesztés határain túlnyúló szolgáltatásokat is beáraz, ezeket is számításba kell venned a döntés során.