Egy IT projekt rettentően komplex és a sikeressége sok tényezőn múlik.

Azt tudjuk, hogy egy startupnak nagyon kevés esélye van a felszínen maradásra, átlagosan a cégek 90%-a bebukik és ez egy nemzetközi adat, természetesen ez régiónként eltérő lehet idehaza ha tippelnem kellene rosszabb is. Viszont a maradék 10% sem biztos hogy sikeres lesz mert a fenmaradás és a siker között hatalmas a különbség.

startup statisztika
forrás: https://explodingtopics.com/blog/startup-failure-stats

Ezen talán már senki nem lepődik meg, "high-risk, high-reward" ilyen ez a showbusiness. Ami sokkal meghökkentőbb, hogy globálisan az IT projektek sem állnak sokkal jobban.

Elemzések szerint csak 15-25% -a a projekteknek végződik úgy ahogy azt előre eltervezték. A projektek túlnyomó része elbukik már az implementáció során vagy a bevezetésnél, 80% kifut a tervezet pénzügyi kereketből (27% több mint 200%-al 🤯).

Persze ezek a felmérések nem teljeskörűek és többnyire egy piaci szegmensre vagy régióra koncentrálódnak de mégis

elszomorító, hogy ha az ember elkezd kutatkodni a témában akkor rendre ilyen nagyságrendű számokkal találkozik.

Sokfelől meg lehet vizsgálni ezt a problémát, viszont kezd kirajzolódni egy olyan megítélés az IT iparral szemben, hogy egy nagy pénznyelő, pénzégető gépezet. Pedig nem kellene annak lennie, sőt. Egy IT projekt legtöbbször valamilyen másik iparágat szolgál ki: hatékonyabbá, profitábilisebbé és gyorsabbá téve azt.

Amit innen az én székemből látok és amilyen tapasztalatokat hallok abból arra tudok következtetni hogy a legalapabb hiba amit a legtöbb projektnél elkövetnek az az hogy az üzlet nem érti az IT-t és az IT nem érti az üzletet. Sokszor nem is akarják megérteni egymást.

Ahogy a jó párkapcsolatban itt is a kommunikáción múlik minden. Hatalmas szakadékok vannak ügyfél és fejlesztés között. Többnyire nincs kit hibáztatni, két különböző világ, különböző szemléletmóddal, fontossági sorrenddel és értékekkel.

Ahhoz viszont hogy csökkentsük a projekt vagy termék bukásának esélyét hidat kell építenünk a két világ közé.

Az üzletnek meg kell értenie hogyan működik az IT szektor, hogyan működik a termék, szolgáltatás, szoftver amit készítenek. Ehhez viszont az IT részéről kell segítség és nyitottság amellett hogy a fejlesztésnek is meg kell érteni az üzlet igényeit, céljait és látni kell a nagy képet egészben.

Kommunikáció.

Hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni és túlbonyolítani a dolgokat pedig sokszor nagyon alap, apró momentumokon múlik egy projekt vagy egy együttműködés sikeressége. Bármennyire is szeretnénk mindent folyamatokra, keretrendszerekre és szabályokba rendezni a rendszer mögött emberek vannak és emberek dolgoznak akiknek meg kell értenie egymást és közös nyelvet kell beszélni.

Mert a nap végén mind egy hajóban utazunk és egy tányérból cseresznyézünk.