A mobilkészülékek rohamos fejlődésével és elterjedésével megnőtt az igény a mobil alkalmazások felé is. Szinte minden kategóriában a mobilitás nagy előnyt jelent, legyen szó szórakoztatásról, kommunikációról vagy eCommerce területről.

A mai világban az embernél mindig van mobil eszköz, felesleges lenne erről bármilyen statisztikát mutatni egyszerűen elég ha kilép az ember az utcára.

Globális szinten az eCommerce piac 60%-át teszik ki a mobil eszközön történő vásárlások amely a következő években előrejelzések szerint csak tovább fog növekedni.

forrás: https://statista.com

Ez vegyesen oszlik el mobil böngésző és natív alkalmazások között. Vannak olyan területek ahol egy reszponzív webes felület teljesen elegendő az értékesítéshez viszont összességében egy mobil alkalmazással sokkal nagyobb konverziót lehet elérni.

forrás: https://www.simublade.com/blogs/mobile-app-usage-statistics/#5_Mobile_eCommerce_market_is_expected_to_reach_US_58671_Billion_by_2028

Általánosságban a mobil alkalmazások előnye egy mobilra optimalizált weboldallal szemben az alábbiak:

  • Jobb performancia és felhasználó élmény
  • Dedikált hely a készüléken, mindig a felhasználó szeme előtt van
  • Push értesítések amelyekkel vissza lehet csalogatni a felhasználót, vásárlót
  • Offline működés
  • Egyéb lehetőségek: GPS, kamera, kontakt lista stb.

A legnagyobb hátránya a mobil appoknak, hogy a fejlesztésük és karbantartásuk költségesebb, nagyságrendekkel. Egy egyedi mobil alkalmazás fejlesztése két platformra (iOS / Android) több 10 millió forintba is kerülhet.

Magyarországon az eCommerce piacon még nem elterjedt a mobil alkalmazások fejlesztése feltehetően a magas költség miatt. Eddig a piacvezetők engedhették ezt meg maguknak vagy gyűjtő alkalmazások amelyek legnagyobb hátránya, hogy a konkurenciával egy felületen listázza a kereskedőket.

Ezért kezdtünk el kifejleszteni egy platformot ahol a fejlesztési költségek drasztikusan csökkennek, közép és hosszabb távon is rentábilis lesz kisebb eCommerce vállalkozás számára is.

De mégis kinek való ez a megoldás?

Összeszedtünk pár szempontot, hogy kinek éri meg egy mobil alkalmazás elindítása az eCommerce területén.

✅ Széles termékpaletta

Ha olyan webshopot üzemeltetsz amely termékek széleskörű választékát sorakoztatja fel akkor a mobil alkalmazás egyértelműen jó döntés. A mobil alkalmazások kevesebb adatforgalmat generálnak mint egy webes felület így a felhasználó könnyebben és gyorsabban tudja böngészni a termékkínálatot. Egy gyengébb internet kapcsolattal (főleg ha a weboldal lassabb, performancia gondokkal küzd) a felhasználó hamar belefárad a várakozásba és hamarabb feladja a vásárlást, kevesebb eséllyel fog visszatérni.

✅ Gyakori, visszatérő felhasználók

Ha olyan termékeket értékesítesz amelyeket nem csak szezonálisan vásárolnak a felhasználók (ruházat, étrendkiegészítők, háztartási cikkek stb.) akkor egy mobil alkalmazással dedikált helyet kapsz a vásárló készülékén így hamarabb jön meg a "vágya", az igénye hogy újra rendeljen tőled. Egy meglévő vásárlót mindig könnyebb vásárlásra késztetni mint egy újat.

✅ Kampányok, kedvezmények, hűségprogram

Kicsit hasonlít az előző ponthoz: ha gyakran indítasz kedvezménnyel járó kampányokat akkor a vásárlóid gyakrabban fognak visszatérni hozzád, hozzászoknak, hogy mindig érdemes elindítani az alkalmazást mert nagy valószínűséggel találnak valamilyen kedvezményt. A nagyobb márkák nemhiába indítanak kedvezményekkel járó klubtagságot.

✅ Tartalom marketing

Az egyik leghatékonyabb marketing forma 2024-ben a tartalom marketing. Ha a vásárlóidnak termékeken kívűl tartalmat is gyártasz (Youtube / TikTok videók, blog cikkek, Instagram bejegyzések stb.) akkor ők nem csak a vásárlás miatt fognak ellátogatni hozzád hanem mert valamilyen szinten tudnak a márkáddal, veled azonosulni. Kialakul a kötődés a termékek, a brand felé és nem csak vásárolnak de tovább is adják a híred, nagyobb organikus elérésre tehetsz szert.

✅ Brand és közösség építés

A közösségeknek hatalmas ereje van, ha valaki brandet és közösséget képes építeni a termékei köré annak sokkal több lehetősége van és magabiztosabban tud kisérletezni, új lehetőségeket, termékeket és szolgáltatásokat kipróbálni mert meg van mögötte az a tömeg, követő bázis akik támogatni fogják. A brand építéshez elengedhetetlen, hogy exklúzivitást nyújts a követőid számára amerre egy saját mobil alkalmazás remek eszköz.

✅ Együttműködések, megjelenések, monetizáció

Ha olyan márkákkal, influencerekkel, tartalomgyártókkal dolgozol együtt akik nagy eléréssel, ismerettséggel rendelkeznek akkor egy saját felület amin keresztül azonnal eléred a vásárlóidat (pl.: push értesítésekkel és egyéb kampányokkal) akkor a megjelenési felületeid, akár a mobil alkalmazáson belül egy remekül monetizálható eszköz.

A fenti szempontokból ha legalább 3 teljesül akkor mindenbizonnyal egy mobil alkalmazás támogatja az értékesítést és a branded építését.

Összegzésképpen: a mobil alkalmazások trendje már jó pár éve velünk van viszont a magyar eCommerce piacon még csak most kezd elterjedni, az aki lépést tart ezekkel a globális piaci trendekkel lépéselőnyre tehet szert a maga területén.