Sejteni lehetett hogy idén az Apple is beszáll az AI ringbe és azt is csicseregték hogy ezt az OpenAI-al együttműködve fogja meglépni.

A tegnapi WWDC talán az egyik legérdekesebb Apple fejlesztői konferencia volt az elmúlt pár évből, még akkor is ha sejteni lehetett a nagy bejelentéseket.

Mielőtt végig mennénk a nagyobb momentumokon meg szeretném jegyezni, hogy a Keynote felvezetője ismét nagyon kreatívra sikerült, Craig Federighi-t pedig nem lehet nem szeretni:

iOS 18

Az iOS legújabb verziója sokkal testreszabhatóbb lesz mint eddig: az alkalmazásokat szabadon mozgathatjuk a Home Screen-en, változtathatunk az alkalmazás ikonok színein és a Control Center is kapott újításokat.

Ez egy olyan terület amivel az Androidosok kezdetek óta érveltek az iPhone ellen, hogy nem elég egyedi, testreszabható. Személyes véleményem: ez számomra elég "meh" ha eddig nem lépték meg szerintem teljesen felesleges volt most, dehát valószínűleg ők okosabbak nálam.

Az iMessage is megkapta a szokásos csilli-villi feature set-et: animálható szövegek, bevezették a Genmoji-kat* amikre még később kitérek.

Ezek az apró flitterek jelemzőek az Apple-re egy ideje, talán a legértékesebb funkció hogy ezentúl műholdon keresztül is tudunk üzenetet küldeni akkor ha nincs mobil internet vagy Wi-Fi a közelben.

Újításokat kapott a Photos és a Mail alkalmazás is a könnyebb és átláthatóbb kezelés érdekében.*

visionOS 2

Noha a Vision Pro íránti hype kicsit leült, az Apple véresen komolyan veszi ezt a termékvonalat.

A Photos képes lesz egyszerű képekből térbeli képeket generálni* így valósabb élményt ad ha nézegetni akarjuk a képeinket a kanapén a fejünkön egy bukósisakban. Hm, okay, legyen hát! 🙃

visionOS 2 brings new spatial computing experiences to Apple Vision Pro -  Apple (HU)

Emellett új gesture vezérléseket vezettek be, ezek talán érdekesebbek lehetnek a mindennapokban mert részben ezen múlik a termék sikeressége, bár erre eddig sem volt igazán panasz.

Érkezik az ultra wide kijelző: a MacBook kijelzőjét magunk elé helyezhetjük térben ami az Apple szerint olyan mintha két 4K-s monitor előtt ülnénk. Ez egyértelműen a professzionális felhasználás felé húzza a Vision Pro-t talán ez ami a legizgalmasabb bejelentés volt most a visionOS-el kapcsolatban számomra.

iPadOS

Finomításokat kapott az iPad operációs rendszere is: a "floating bar" eltünésével még több hely marad a kijelzőn illetve megkapta azokat a testreszabható funkciókat mint az iOS.

A Notes alkalmazásban mostmár matematikai képleteket is megold helyettünk a rendszer* illetve a Smart Script segítségével a kézzel írott jegyzeteinket "kiszépíti", "kijavítja" az eszközön futatott ML (machine learning).

Calculator for iPad does the math for you | TechCrunch

Jó ez tényleg menő, viszont nem a legmenőbb újítás mert

One more thing...

Végre, hosszú évek várakozása után, feltehetőleg több százezer munkaóra után az Apple bejelentette, hogy az iPadOS-re érkezik a számológép alkalmazás! 🎉

iPadOS 18 introduces powerful intelligence features and apps for Apple  Pencil - Apple (ML)

macOS Sequoia

Az iOS és iPadOS finomságait megkapja a macOS is, a Continuity-t tovább fejlesztették, mostmár lehet tükrözni az iOS képernyőt a mac-re (viszlát QuickTime👋) illetve a telefon értesítéseit megkapja a gépünk is.

A Safari is fejlődött ahogy a Facetime videó hívás is viszont ami talán a legmeghatározóbb bejelentés: az iCloud Keychain külön appot kapott (amely Windowsra is meg fog jelenni) amivel a 1Password és társai erős konkurenciája lett hivatalosan is.

Ennek kifejezetten örülök, az iCloud Keychain-t használom én is, érett már hogy legyen egy különálló alkalmazás rá. Szép húzás.👏

watchOS, tvOS, AirPods

Persze ezek a rendszerek is kaptak újításokat:

  • watchOS: jobb mérések és visszajelzések az általános állapotról, edzésekről illetve terhességgel kapcsolatban.
  • AirPods: fej mozgásérzékelés a hívások fogadására vagy elutasítására, beszéd hang izoláció zajos környezetben.
  • tvOS: az Insight plusz információt ad az adott filmről, színészekről (ez ismerős lehet az Amazon Prime-ból, jó találmány), 21 x 9 -es projektor támogatás, jobb hang és videó élmény.

Ezeken gyorsan átszaladtunk mert a lényeg hátra van, a csillagozott elemeknél külön nem akartam kitérni rá, hanem egyben:

Apple Intelligence (AI)

Ahogy mondtam sejteni lehetett, hogy az Applenek lépnie kellett, a legtöbb területen ki szoktak várni amíg a konkurencia bukik párat (tablet, okosóra, AR/VR) de az AI piac annyira fejlődik, hogy szerintem még ők sem tudják megjósolni mi lesz 1 vagy 2 év múlva.

Az Apple Intelligence egy OS szintű megoldás amely a platform különböző részein alkalmazza a LLM megoldást, hogy fokozza a felhasználói élményt és produktivitást. Képgenerálás, szöveg generálás, összegzés, jobb kategórizálás és ajánlás.

Összegezve: az Apple okafogyottá tette az elmúlt 2 év startupjainak a 80%-át.

A legtöbb ilyen szolgáltatással nekem eddig az volt a bajom, hogy nem fogok X darabra előfizetni minden tevékenységre más szolgáltatót használni. Persze az OpenAI ChatGPT elég általános megoldást ad, viszont számomra körvonalazódott már egy ideje, hogy ezeket a megoldásokat platform szinten kell nyújtani nem külön külön.

Siri megkapta a ChatGPT támogatást, tehát az Apple egy OpenAI partnerséggel oldotta meg a legtöbb funkció "AI-osítását". Furcsa mert nem nagyon szokott ilyen partnerségeket kötni az Apple (inkább megveszik őket, bár ezért zsebbe kellett volna nyúlni rendesen), kétlem hogy ne lenne meg náluk az a tudás amivel egy saját modelt tudnának készíteni.

Itt inkább megint az idő volt a legnagyobb tényező: utolérni az OpenAI-t nagyon nehéz lenne amit talán már egy Apple sem mert megkockáztatni.

Nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra (ahogy eddig is) illetve annak a kommunikációjára, mivel a data privacy az egyik olyan tényező ami visszafogja a legtöbb AI alapú megoldást (a másik akna a szellemi tulajdon kérdésköre) és amit egy ekkora platform nem engedhet meg. Kérdés, hogy mennyire hiszünk nekik.

A Keynote-ot nézve eszembe jutott Steve Jobs üzenete a Dropbox számára miszerint a szolgáltatásuk

"feature, not product".

Jól mutatja, hogy ha nem elég komplex és hiánypótló egy szolgáltatás, egy nagyobb hal könnyedén be tud szállni a piacra.

Az OpenAI nagy húzása

Gondoljunk csak bele: az OpenAI elérhetővé tette a szolgáltatását, fejlesztők ezrei kezdték meg az őrült versenyt, hogy ki fogja jobban becsomagolni a szolgáltatásukat, (termelve ezzel rengeteg pénzt és adatot) miközben Altman-nék a háttérben már valószínűleg "díleltek" az Apple-el, hogy amit a kis fejlesztők szépen felépítettek azt egy szűk két órás bejelentéssel porrá zúzzák.

Jó ez kicsit konteósnak hangzik, talán ítélkezőnek is de lényegében ez történt. Meglátjuk ki marad talpon, de az biztos hogy az OpenAI nagyot húzott ezzel. (Kíváncsi lennék a számokra bár felfogni lehet nem tudnám)

Elon Musk kifakadt

Nem sokat kellett várni arra, hogy Elon Musk nemtetszését fejezze ki ezzel a kollaborációval kapcsolatban: elkezdte hadjáratát a saját platformján az X-en.

Benne lehet ebben az a keserűség, hogy az X által fejlesztett Grok nem fut úgy ahogy kellene viszont van némi igazság a mondandójában mivel az OpenAI-t gyakran érik olyan vádak, hogy lopott, illegális adatokkal tanították / tanítják fel a modeljüket.

Ez viszont odáig fajult, hogy kvázi nyílt ultimátumot adott Tim Cook-nak:

Az adatbiztonság természetesen fontos és egyre fontosabb viszont a mai világban már nyakig vagyunk a nagy szolgáltatók és multik adatgyűjtésében. Ha egy ekkora cég mint az Apple megengedheti magának hogy úgy használja fel az adatainkat ahogy azt nem kellene akkor nagyon nagy bajban vagyunk. Én csak reménykedek benne, hogy ez nem történik meg.

Összegzés

A WWDC24 felkavarta azt a vizet ami egyébként sem volt mondható állónak. A bevezetett AI funkciók engem őszintén nem győztek meg viszont elindult az az irány hogy ezeket csomagolva, egyben kapja meg a végfelhasználó és egy egységes ökoszisztémaként kezdjük el használni a modern LLM nyújtotta előnyöket és ne szeletenként. Szép lassan bekúszik úgy az életünkbe, hogy tennünk sem kell érte.

Rengeteg kérdést felvet ez az irány, de ezek a kérdések már így is az asztalon voltak egy ideje, ezeket nem az Apple lépése keltette életre viszont ők kellően nagyok ahhoz, hogy megválaszolják idővel.